De lelie is een schitterende en zeer populaire bolbloem die veel in tuinen wordt gebruikt en daarnaast ook zeer geschikt is als snijbloem.

Lelies in de tuin
Lelies zijn zeer geschikt om in de tuin te planten. Ze krijgen een hoogte van ongeveer een meter en u kunt ze dus achter wat lagere beplanting in de border te zetten. De grote bloemen van de lelie combineren ook prima met siergrassen of het fijne blad en de strakke vorm van buxushagen en wolken. Ook in een vaste planten-border, waarin veel vaste planten fijnere bloemen of bloemtrossen hebben, kan het heel spannend en verrassend zijn om hiertussen lelies te planten. En er zijn nog meer combinaties met deze schitterende bol mogelijk, maar daar schrijf ik een andere keer over.
De lelie is meerjarig en kan na de bloei dus gewoon in de grond blijven zitten. De bollen, en het aantal stelen groeit hierdoor alleen maar en het jaar erna komen de lelies weer mooier en groter op.

Leliehaantje
De reden dat de lelie in het verleden niet zo populair was in tuinen op het vasteland van Europa is het leliehaantje. Dit rode kevertje en zijn larven aten het blad en de bloemen van de lelie op. Wanneer de plaag erg groot was, verslinden ze zelfs complete planten.
De bollen die u nu koopt, zijn behandeld tegen schade van dit beestje. Vanaf het tweede jaar kunt u nog wel eens last krijgen van het leliehaantje, maar dit is heel makkelijk te voorkomen en/of te verhelpen door de lelies, wanneer deze opkomen, met een plantenspuit een of twee keer in te spuiten met Neemoil. Dit is een plantaardige olie die een geur verspreidt, waardoor het leliehaantje de lelies niet herkent. De olie is makkelijk verkrijgbaar bij biologische winkels en via internet.

Voor het schrijven van deze blog ben ik op bezoek geweest bij Vletter en Den Haan, specialisten in de veredeling van lelies. Professionele veredeling zorgt voor betere, gezondere en mooiere soorten. In hun showkas staan nieuwe soorten lelies met prachtige kleuren, waarvan ik hoop dat ze binnenkort op de markt komen. De prachtige lelies Ercolano en Pirandello in de catalogus van Bulbs & beyond, komen van oorsprong ook uit de kas van deze bekende veredelaar.

De informatie van Rian Vletter en Arie Peterse heb ik gebruikt voor het schrijven van deze blog en ik wil hen daarvoor hartelijk danken.