Ik werk nu ongeveer 16 jaar als hovenier en de laatste vijf jaar ben ik ook tuinontwerper. Wanneer je hovenier bent, vragen vrienden en familie je vaak om raad en hulp bij de aanleg en onderhoud van hun tuin. Zo heb ik de tuin van mijn zus een jaar of acht geleden aangelegd.

In de loop der tijd is de beplanting een beetje rommelig geworden. Het leuke van deze tuin is, dat ik de vrijheid heb om te experimenteren en dingen uit te proberen. Ik ben begonnen met het opknappen van de bestrating in de tuin. Ook de verhoogde borders van hout zijn weer stevig en netjes gemaakt. Het is nu dus tijd voor een nieuw beplantingsplan.

Na inventarisatie van de huidige beplanting bleek dat de deze niet meer bruikbaar was. Ik kon dus met een leeg vel beginnen. De tuin bestaat uit drie borders, waarvan twee de vorm hebben van een vierkant en één van een kleiner, rechthoekig plantvak tegen de schuur. Bij het maken van een beplantingsplan werk je altijd van hoog naar laag, dus ik begin met het kiezen van de hogere heesters die in deze kleine tuin als kleine boompjes fungeren om hoogte te geven.

Voor de eerste vierkante border heeft mijn zus bij een bevriende kweker een Acer japonicum ‘Butterfly’ gekocht. Van hem kreeg ze er ook een kleine Acer jap. ‘Annick’ bij, omdat deze plant dezelfde naam heeft als haar dochter. Deze laatste plant moet natuurlijk een mooi plekje krijgen in de tuin, dus ik zet hem in de kleinste border, waar hij groot mag worden. De border met de Acer jap. ‘Butterfly’ vul ik verder met een Deutzia gracilis ‘Nikko’, Salvia nemorosa ‘Ost Friesland’, Teucrium lucidris en Helleborus orientalis. Zo heeft deze border beplanting die op verschillende tijden bloeit en ook verschillende bloemvormen heeft. De kleine border plant ik verder vol met Pennisetum alopecuriodes ‘Hameln’ en in de twee vierkante borders maak ik hier ook een groepje mee om samenhang tussen de drie plantvakken te krijgen.
Voor de andere vierkante border kies ik voor een Cornus kousa ‘China Girl’ omdat ik een bloeiende heester wil, die ook een mooie herfstkleur heeft. Deze border beplant ik ook met Vitex angus castes, Heuchera micrantha ‘Palace Purple’, Phlox subulata en Primula vialli.

Bollen en knollen
Door het schrijven van deze blog heb ik veel meer interesse gekregen voor bollen en knollen. Juist in deze tuin, waar de ruimte in de borders beperkt is, kan je met bollen nog meer kleur toevoegen in de tijd dat je het meeste buiten zit en geniet van de tuin. In de vierkante border met de Acer wil ik een bol of knol met een losse bloeiwijze, omdat de Salvia en Teucrium beide met aarvormige bloemen bloeien. Hiervoor kies ik de Nerine bowdenii, die ik nog nooit geplant heb. Ik ben dus erg benieuwd naar het resultaat.
In de andere vierkante border, waar de Cornus in staat, wil ik een ronde bloemvorm in een rustige kleur tussen het rood en blauw. Hier kies ik voor de witte Ranuculus.
De kleine border mist een beetje hoogte en opgaande vormen. Bovendien moeten de bloemen licht van kleur zijn, omdat deze border tegen een donkerrode schuur aan staat. Daarom plant ik hier de Gladiolus ‘Rose Supreme’.
Wanneer deze tuin komende zomer in volle bloei staat, zal ik wat foto’s maken en ook hier plaatsen. Misschien wijd ik dan in het najaar ook een blog aan het plan dat ik ga maken voor de voorjaarsbollen in deze tuin.